Güvenlik Korucularının Sigortalılığı Hakkında Kısa Bilgi Notu
- Güvenlik Korucuları; 29 Nisan 2017 tarihinde yürürlüğe giren 690 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununa eklenen Ek 15. madde nedeniyle aynı kanunun 4/1-(a) statüsünde sigortalılara tanınan bütün haklardan istifade edebilecek duruma getirilmiştir.
- 690 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununa eklenen yeni düzenleme ile 29 Nisan 2017 tarihinden önce güvenlik koruculuğu görevinden ayrılanlar, 29 Nisan 2017 tarihi itibariyle 5510 sayılı Kanuna göre malullük, yaşlılık ve emekli aylığı bağlanmış olanlar, 442 sayılı Köy Kanununun mülga Ek 16. maddesi kapsamında aylık bağlanmış olanlar ve 2330 sayılı Nakdi Tazminat ve Aylık Bağlanması Hakkında Kanun kapsamında aylık bağlanmış olanlar, kapsam dışı bırakılmıştır.
- Güvenlik korucusu olarak göreve başlayanlar ile görevleri sona erenlerin sigortalı işe giriş ve sigortalı işten ayrılış bildirgeleri, çalışmaya başladıkları tarihten itibaren bir ay içinde ilgili valiliklerce verilir. İlgili primlerin sigortalı ve işveren hisselerinin tamamı valiliklerce ödenir.
- Güvenlik korucularının prim tutarı 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 82. Maddesine göre belirlenen prime esas kazancın alt sınırı üzerinden belirlenen prime esas aylık kazancın %32,5idir. Bu oranın %20si malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi %12,5i ise genel sağlık sigortası primidir.
- Güvenlik korucularından işsizlik sigortası primi kesilmemektedir. Çünkü güvenlik korucuları işsizlik sigortası kapsamında sayılmamaktadır.
- 29 Nisan 2017 tarihi itibarıyla güvenlik korucusu olarak görevde olanların, valiliklerin talebi üzerine güvenlik korucusu olarak geçen ve 29 Nisan 2017 tarihinden önce uzun vadeli sigorta kollarına tabi olmadığı süreleri için müracaat tarihinde geçerli olan prime esas kazanç alt sınırı ve %32,5 oranı üzerinden hesaplanacak prim tutarları, güvenlik korucularının talebinin tebliğ edildiği tarihten itibaren bir ay içerisinde valiliklerce ödenir.
- Güvenlik korucularının yaşlılık aylığına hak kazanmaları için talepte bulunacakların; talepte bulunduğu tarihte güvenlik koruculuğu görevinde bulunmaları, 55 yaşın doldurulmuş olması, güvenlik koruculuğunda geçmiş olan hizmet süresinin 15 yılı aşmış olması ve terör suçlarından hüküm giymemiş olması gerekir.
- Güvenlik korucularının veya valiliğin talebi üzerine yetkilendirilen sağlık hizmeti sunucularının sağlık kurullarınca usulüne uygun düzenlenecek raporlar ve dayanağı tıbbi belgelerin incelenmesi sonucu, çalışma gücünün en az %60ını veya vazifelerini yapamayacak şekilde meslekte kazanma gücünü kaybettiği tespit edilen güvenlik korucuları malûl sayılır.
- Malullük Aylığı: Güvenlik korucularının malullük aylığına hak kazanabilmeleri için aşağıdaki şartların birlikte gerçekleşmesi gerekir.
- Usulüne uygun şekilde malûl sayılmak.
- En az 10 yıldan beri sigortalı olmak.
- Toplam olarak 1800 gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirmiş olmak.
- Başka birinin sürekli bakımına muhtaç derecede malûl olan sigortalılar için sigortalılık süresi aranmaksızın 1800 gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirmiş olmak.
- Ölüm Aylığı: Ölüm aylığına hak kazanabilmek için aşağıdaki şartların birlikte gerçekleşmesi gerekir.
- Her türlü borçlanma süreleri hariç olmak üzere en az 5 yıl sigortalı olmak.
- Toplam 900 gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirmiş olmak.
- Hizmet Birleştirme: Geçmişte zorunlu sigortalılığı gerektiren çalışmaları var ise güvenlik koruculuğunda geçen süreler 4/1-(a), 4/1-(b) ve 4/1-c kapsamında geçen hizmetlerle birleştirilebilir.