Doğum Sonrası Yarı Zamanlı Çalışılan Sürelerin Borçlanılması Hakkında Kısa Bilgi

Doğum Sonrası Yarı Zamanlı Çalışılan Sürelerin Borçlanılması Hakkında Kısa Bilgi

Doğum Sonrası Yarı Zamanlı Çalışılan Süreyi Kimler Borçlanabilir?

            657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’na eklenen “Doğum Sonrası Yarı Zamanlı Çalışma” başlıklı 43. Ek madde uyarınca, doğum yapan memurların doğum sonrası analık izninin veya 657 sayılı Kanun’un 104. Maddesinin (f) fıkrası uyarınca kullanan iznin, eşi doğum yapan memurların ise babalık iznini bitiminden, ilgili mevzuat uyarınca çocuğun mecburi ilk öğretim çağının başladığı tarihi takip eden ay başına kadar olan dönemde mali hakları ile sosyal yardımları yarım ödenmek ve bu döneme ilişkin fiili hizmet süreleri ile prim ödeme gün sayıları yarım olarak hesaplanmak suretiyle haftalık normal çalışma süresinin yarısı kadar çalışanlar, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun yukarıda bahsedilen ilgili düzenlemesi gereği borçlanma hakkından yararlanabilir.

Doğum Sonrası Borçlanmaya Ehil Olanların Hangi Süreleri Borçlandırılabilir?

            657 sayılı Kanun’un 43. Ek maddesi uyarınca doğum veya evlat edinmeye bağlı olarak ilgili mevzuata göre yarı zamanlı çalışan 4/1-(c) sigortalıların, 5510 sayılı Kanun’un 11. Ek maddesi uyarınca 10.02.2016 tarihinden itibaren kendilerinin ya da hak sahiplerinin yazılı talepte bulunmaları halinde fiili hizmet süreleri ile prim ödeme gün sayıları yarım olarak hesaplanan süreleri borçlanabilmeleri mümkündür.

 

Doğum Sonrası Borçlanmaya Ehil Olanların Borçlanma Tutarı Sosyal Güvenlik Kurumu Tarafından Nasıl Hesaplanacaktır?

              Yarı zamanlı çalışarak geçen süreler 2008 yılı Ekim ayı başından sonra ilk defa 4/1-(c) kapsamında sigortalı olarak çalışanların 5510 sayılı Kanun’un 41. Maddesine göre borçlanılacak sürelere ait prim tutarı, sigortalıların veya hak sahiplerinin talepte bulundukları tarihte Kanun’un 82. Maddesine göre prime esas kazancın alt ve üst sınırlar arasında olmak üzere borçlanacak kişiler tarafından belirlenen günlük kazancın %32’si oranında hesaplanacaktır.

               Yine bu kişiler hakkında mülga hükümleri de dahil 5434 sayılı Kanun hükümleri uygulananların ise başvuru yaptıkları tarihteki emekli keseneğine esas aylık tutarına ilişkin tüm unsurlar üzerinden güncel katsayılar ile kesenek ve karşılık oranlarına göre hesaplanacaktır.

               Hesaplanan borcun işbu kişilere veyahut hak sahiplerine tebliğ edildiği tarihten itibaren bir ay içinde ödenmesi şartıyla söz konusu süreler fiili hizmet sürelerine eklenmektedir.

Kaynak gösterilmeden yazılardan alıntı yapılmaması ve bir kısmını yada tamamının kullanılmaması gerekir.

Aykırı hareket edenler hakkında her türlü başvuru, talep, dava ve şikâyet hakkım saklıdır.

E-posta: avyagizgundogdu@gmail.com

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s