Köy ve Mahalle Muhtarlarının Sigortalılıkları Hakkında Kısa Bilgi

Köy ve Mahalle Muhtarlarının Sigortalılıkları Hakkında Kısa Bilgi

Köy ve Mahalle Muhtarları Hangi Kapsamda Sigortalı Sayılmaktadırlar?

            Köy ve mahalle muhtarları 5510 sayılı Kanun’un 4. Maddesinin (b) bendi kapsamında sigortalı sayılmaktadırlar.

Mahalli İdareler Seçimlerinde Muhtar Olarak Seçilen Kişinin Sigortalılığı Ne Zaman Başlar?

            Köy ve mahalle muhtarlarının sigortalılıkları seçildikleri tarihten itibaren başlamaktadır.

Muhtar Olarak Seçilen Kişinin Sigortalılığının Başlatılması İçin Sosyal Güvenlik Kurumu Nezdinde Herhangi Bir Başvuruda Bulunulması Gerekli Midir?

Kişinin muhtar seçildiğine ilişkin mazbatayı ilgili seçim kurulundan aldığı tarihten itibaren sigortalılık bildirimi il veya ilçe mülki amirliklerince 15 gün içerisinde Sosyal Güvenlik Kurumu’na yapılmaktadır. Bu nedenle kişinin muhtarlık görevinden dolayı sigortalılığının başlatılması için Sosyal Güvenlik Kurumuna herhangi bir başvuruda bulunmasına gerek yoktur.

Muhtar Olarak Seçilen Kişi Sigorta Primlerini Nasıl Ödemelidir?

            30.04.2017 tarihi de dahil olmak üzere, 30.04.2017 tarihine kadar olan prim borçları Köy ve Mahalle Muhtarları tarafından kendilerince ödenecektir.

            01.05.2017 tarihinden itibaren Köy ve Mahalle Muhtarları, Sosyal Güvenlik Kurumuna muhtarlık görevlerinden dolayı sigortalılıklarına ilişkin kendilerince herhangi bir prim ödemesinde bulunmayacaklardır. 01.05.2017 tarihinden itibaren Köy ve Mahalle Muhtarlığı görevi nedeniyle 4/b (Bağ-Kur) kapsamında sigortalı olanların sigorta prim ödeme yükümlüsü il özel idareleri veya yatırım izleme ve koordinasyon başkanlıklarıdır. Bu nedenle Köy ve Mahalle Muhtarlarının primleri il özel idareleri veya yatırım izleme ve koordinasyon başkanlıkları tarafından ödenecektir.

Köy ve Mahalle Muhtarı İken 4/A (Ssk) Kapsamında Çalışan Kişinin Hangi Sigortalılığı Dikkate Alınır?

            Köy ve mahalle muhtarı olarak görev yapmakta iken bir işverenin yanında 5510 sayılı Kanun’un 4. Maddesinin 1. Fıkrasının (a) bendi (Ssk) kapsamında kişinin çalışması durumunda 4/a (Ssk) kapsamındaki hizmetleri dikkate alınır.

Köy veya Mahalle Muhtarı Olan Kişinin Aynı Zamanda Herhangi Bir Şirketin Ortağı Olması Durumunda Sigortalılığı Ne Olur?

            01.05.2017 tarihinden itibaren köy veya mahalle muhtarı iken kişinin aynı zamanda herhangi bir şirket ortağı olması durumunda, kişinin köy ve mahalle muhtarlığı görevi nedeniyle sigortalığı dikkate alınacaktır. Ancak kişinin muhtarlık görevinin bittiği tarihi takip eden günden itibaren şirket ortaklığının devam etmesi durumunda şirket ortaklığı nedeniyle sigortalılığı otomatik olarak Sosyal Güvenlik Kurumunca başlatılacaktır.

Köy veya Mahalle Muhtarı Olan Kişinin Aynı Zamanda Kendi Nam ve Hesabına Tarımsal Faaliyette Bulunması Durumunda Sigortalılığı Ne Olur?

            01.05.2017 tarihinden itibaren köy veya mahalle muhtarı iken kişinin aynı zamanda kendi nam ve hesabına tarımsal faaliyette bulunması ve ziraat odasında kaydının bulunması durumunda köy veya mahalle muhtarlığı görevi nedeniyle sigortalılığı gündeme alınacaktır. Ancak kişinin muhtarlık görevinin bittiği tarihi takip eden günden itibaren tarımsal faaliyetinin devam etmesi durumunda 4/b tarım sigortalılığı otomatik olarak Sosyal Güvenlik Kurumunca başlatılacaktır.

Genel Kural: 01.05.2017 tarihinden itibaren köy veya mahalle muhtar sigortalılığı ile 5510 sayılı Kanun’un 4. Maddesinin 1. Fıkrasının (b) bendindeki diğer sigortalılık statülerinin aynı anda tabi olacak şekilde çalışılması durumunda, 01.05.2017 tarihi itibariyle muhtar sigortalılığı esas alınacaktır.

Yaşlılık veya Malullük Aylığı Almakta İken Kişinin Muhtarlık Görevine Seçilmesi Durumunda Sigortalılığı Ne Olur?

            Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan yaşlılık veya maluliyet aylığı alıp mahalli idareler seçiminde kişinin muhtar seçilmesi durumunda kişinin muhtarlık görevinden dolayı 5510 sayılı Kanun’un 4. Maddesinin 1. Fıkrasının (b) bendi kapsamında sigortalılığı Sosyal Güvenlik Kurumunca başlatılmayacaktır.

            Kişinin Köy ve Mahalle Muhtarlığı Kapsamındaki Sigortalılığı Ne Zaman Sona Erer?

            Köy ve mahalle muhtarlarının sigortalılıkları muhtarlık görevi bittiği tarihte sona erer.

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s