Amerika Birleşik Devletleri Anayasası ve Hindistan Anayasasının Tür Bakımından Farklı Olmasının Nedenleri
Amerika Birleşik Devletleri, Britanya İmparatorluğu’na başkaldıran 13 koloniden oluşmuş bir birleşik devlettir. Bağımsızlık Savaşı ardından Bağımsızlık Bildirgesi ile resmen bağımsız olmuştur. Anayasa konusunda ise 7 maddeli, çerçeve anayasa modelini esas alarak günümüze kadar kullanılagelmiş bir anayasa oluşturmuşlardır.
Hindistan tıpkı Amerika Birleşik Devletleri gibi Britanya İmparatorluğu’na karşı ayaklanmıştır ve Amerika’nın bağımsızlığından çok sonra bağımsız olmuştur. Bu bağımsızlık 395 maddeli dünyanın en uzun anayasası ile pekişmiştir. Hindistan’ın bağımsızlığı İngiltere adına oldukça büyük bir kayıptır. Hint devleti bu 395 maddelik koca anayasayı ayrıntılı anayasa modeline uygun olarak hazırlamışlardır. Bu iki devletin aynı imparatorluğa başkaldırmasına ve savaş sonucu oluşmalarına rağmen farklı anayasa türlerini benimsemelerinin nedenlerine değineceğim;
Öncelikle Amerika Birleşik Devletleri yani eski adı ile 13 Koloni’nin halkının çok büyük bir kısmı İngiliz ve Hollandalı göçmenlerdir. Yeni kıta keşif edildiğinde İngiltere ve Hollanda’dan hükümlüler dâhil büyük göçler olmuştur(Fransız göçleri de azımsanamayacak kadardır.). bu göçlerden itibaren 300 yıl boyunca halk kısmen kaynaşmış ve millet bilinci ile hareket etmeye başlamıştır.
Takvim 18. Yüzyılın sonlarını gösterince İngiltere yönetimli Büyük Britanya ekonomisini daha güçlü hale getirebilmek ve giderlerini karşılayabilmek adına 13 eyaletin vergi oranında artışa gitmiştir. Bu artışla zor durumda kalan 13koloni halkı Bağımsızlık Savaşına girişmiştir. Bağımsızlıktan sonra zaten kaynaşmış belli bir kültürel seviyede olan, demokrasi bilinci yerleşmiş olan halk, çerçeve anayasayı ilan eden yöneticileri ve anayasayı sağduyu ve bilinç ile karşılamıştır. Bu demokrasi bilincine gelince bu halkların kökeninin Britanya ve İngiltere olduğu düşünülürse oluşan bilinç çok doğaldır. 1215 Magna Carta Libertatum’dan beri İngiltere’de Kralın yetkileri kısıtlanmıştır. Bu da yaklaşık 550 yıllık bir bilinç oluşumuna sebep olmuştur. Kültürel doygunluk ve İngiliz aristokrasisi gelenekleri bu demokrasi bilincine oldukça katkıda bulunmuştur. Özellikle yeni kurulan Amerika Birleşik Devletleri’nin yasama organına güvenilmesi ve bu yasama organını oluşturan insanların demokrasi bilinci çerçeve anayasanın tercih edilmesini sağlamıştır.
Hindistan’a gelince; Hindistan ilk insanlardan bu yana hep karışık ve dinamik bir coğrafya olmuştur. Birçok hükümdar, birçok devlet hükmetmiştir, bunların arasında; Büyük İskender, Gazneliler, Babürler, Persler ve Büyük Britanya vardır. Bu devlet ve yöneticilerin her biri Hindistan’da bir iz bırakmıştır. Bu da Hindistan’da karmaşık bir kültürün oluşmasına ve toplumsal birliğin sağlanamamasına neden olmuştur. Bu birliğin sağlanamamasının en büyük nedeni ise kast sistemidir. Sınıflar arası farkı savunan ve bu farkı katı bir biçimde koruyan sisteme göre kastlar arsı geçiş neredeyse imkânsızdır.
Aynı zamanda kastlarda bulunan insanlar arasında oldukça büyük hak farklılıkları vardı. Bu yüzden kalabalık, karışık bir coğrafya olan Hindistan’da kültürel doygunluk ve demokrasi bilinci oluşmamıştır. Bu Hindistan’ın bağımsızlığını kazandıktan sonra duyulan anayasa ihtiyacı le kendini hissettirmiştir. Yasama organına duyulan güvensizlik yasama organının kültürel doygunluktan uzak oluşu ve demokrasi bilincinin olmaması; yasama yetkisinin kötü kullanılacağını düşündürmüştür. Yasama yetkisine fazla imkan tanımamak adına Hint Devleti ayrıntılı anayasa modelini benişmseyerek ayrıntılı anayasalarını kendileri oluşturmuşlardır. İşte dünyanın en uzun anaysasının oluşturtan neden budur. Yasama organına güven duyulmaması.
Özetle; aynı imparatorluğa benzer mücadeleleri veren uluslar halkın kültürü ve demokrasi bilinci doğrultusunda ihtiyaçlarına göre anayasalar hazırlamışlardır.
Kaynak gösterilmeden yazılardan alıntı yapılmaması ve bir kısmını yada tamamının kullanılmaması gerekir.
Aykırı hareket edenler hakkında her türlü başvuru, talep, dava ve şikâyet hakkım saklıdır.
E-posta: avyagizgundogdu@gmail.com