Vakıf Yükseköğretim Kurumlarında Teminat Hesabının Açılması, İşletilmesi, İzlenmesi ve Denetimi Hakkında Yönetmelik
Vakıf yükseköğretim kurumlarının, faaliyet izinlerinin geçici olarak durdurulması veya kaldırılması halinde öğrencilerinin eğitimlerinin tamamlatılması amacıyla her yıl, öğrenci gelirlerinin toplamından %2 oranında kesilecek kaynağın bir kamu mevduat ya da katılım bankasında açılacak hesaba aktarılması suretiyle işlenmesi, izlenmesi ve denetimi 04 Haziran 2020 tarihli ve 31145 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan “Vakıf Yükseköğretim Kurumlarında Teminat Hesabının Açılması, İşletilmesi, İzlenmesi ve Denetimi Hakkında Yönetmelik” ile düzenlenmiştir.
- Teminat olarak öğrenci gelirleri toplamından her yıl kesilecek %2 oranında tutar, Türkiye’de kurulmuş kamu sermayeli mevduat veya katılım bankasında vakıf yükseköğretim kurumunun kendi adına açacağı vadeli bir mevduat ya da katılma hesabına aktarılır.
- Teminat hesabına aktarılan veya aktarılması gereken tutar nakit olarak sadece vadeli mevduatta değerlendirilir. Öğrenci gelirlerinden yapılacak %2 oranında kesinti tutarın ve teminat hesabında biriken kaynağın teminat mektubu veya kıymetli evrak ile ikamesi yoluna gidilemez.
- Kaynağın teminat hesabına aktarılması, nemalandırılması, her türlü kayıt ve muhasebe işlemleri, vakıf yükseköğretim kurumları kayıt ve muhasebe işlemleri içerisinde ayrıca Yükseköğretim Kurulu ve Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından izlenmesine imkân sağlayacak şekilde tutulur.
- Vakıf yükseköğretim kurumları ve alacaklılar, teminat hesabında biriken kaynak üzerinde hiçbir hak talep edemez. Borçlarını ödemede güçlük yaşayan vakıf yükseköğretim kurumları, Yükseköğretim Kurulundan onay almak şartıyla, muaccel borçlarını ödemek için teminat hesabında biriken kaynağın aynı yılda %50’sine kadar olan kısmını kullanabilir. Bu kapsamda kullanılan tutar, ödeme gününden itibaren en geç altı ay içerisinde vadeli hesaptaki kaynağa uygulanan faiz veya kâr payı oranı üzerinden nemalandırılarak teminat hesabına iade edilir. Kullanılan tutarın süresinde ve eksiksiz olarak iadesinden işlemlerin yapıldığı dönemdeki mütevelli heyeti sorumludur.
- Teminat hesabı, Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Yükseköğretim Kurulu tarafından ayrı ayrı izlenir.
- Teminat hesabına ilişkin kayıtların usulüne uygun şekilde tutulmaması, yıllık olarak hazırlanması gereken izleme raporlarının hazırlanmaması ya da verilmemesi durumunda 31 Aralık 2005 tarihli ve 26040 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Vakıf Yükseköğretim Kurumları Yönetmeliğinin ilgili yaptırımları uygulanır.